Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

111 - Ελλάδα, η πιο όμορφη χώρα που έχει απομείνει

Η Βιρτζίνια Γουλφ είκοσι χρονώνΚαταχωρημένο στο ημερολόγιο της Βιρτζίνιας Γουλφ (Virginia Woolf), όταν επισκέφτηκε για δεύτερη φορά την Ελλάδα (Απρίλης-Μάης 1932), τη "χώρα του φεγγαριού" όπως την αποκαλούσε (εκδόθηκε ως Ελλάδα και Μάης μαζί!):"Η Ελλάδα είναι χωρίς αμφιβολία η πιο όμορφη χώρα που έχει απομείνει. 
Οι άνθρωποι είναι οι πιο συμπαθητικοί που γνώρισα ποτέ. Όλοι χαμογελάνε. 

Γιατί δεν μου είπες ότι η Ελλάδα είναι τόσο όμορφη; 

Αυτή η θάλασσα ήταν παρθένα. Κι έκοψα άγρια κρίνα και κίτρινα αστεράκια που δεν τα 'χα ξαναδεί, και μικρά βυσσινιά, μοβ, μπλε, άσπρα λουλουδάκια, σαν μαργαρίτες. 

Ολόκληρο το βουνό ήταν κόκκινο από τα ηλιάνθεμα και τις παπαρούνες. 

Τα ξενοδοχεία λάμπουν από καθαριότητα. Κρυστάλλινη θάλασσα και πεντακάθαρη άμμος. Είναι τρέλα να χάνει κανείς τα καλύτερα του χρόνια πασχίζοντας να πλουτίσει, όταν υπάρχει αυτή η άγρια, αλλά πολύ πολιτισμένη και πανέμορφη χώρα όπου μπορείς να ζήσεις."


 Το ενδιαφέρον σ' αυτό το απόσπασμα είναι ότι την ίδια εποχή που ταξίδευε η Βιρτζίνια Γουλφ στην Ελλάδα, βαθιά συγκινημένη από τις ομορφιές της, η χώρα με κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου κήρυττε πτώχευση (εδώ), την οποίαν ούτε ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζελος, άνδρας τέτοιου μεγέθους, κατάφερε να αποτρέψει.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...