Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

88 - Των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι


Το μνημείο του Κωστή Παλαμά στην Αθήνα
Πως είναι μια η πατρίδα μας
κι είναι παντού όπου πάμε,
και όπου σταθούμε, μέσα μας
πατρίδα μία γρικάμε,
μία με λογής ονόματα,
πρόσωπα, προσωπίδες.
Δε ζει χωρίς πατρίδες
η ανθρώπινη ψυχή. 

Από το "Δειλοί και σκληροί στίχοι", 1928

Φίλος μαζεύει υλικό για μια παρουσίαση του ποιητικού έργου του Κωστή Παλαμά σε ελληνικό δημοτικό σχολείο των Βρυξελλών. Και...

...ψάχνουμε μαζί στο παγκόσμιο διαδίκτυο να βρούμε μερικές σύγχρονες εικόνες που σχετίζονται με τον Παλαμά, όπως το σπίτι του, το μνημείο του κτλ για την παρουσίαση. Και βρίσκουμε το σπίτι του σχεδόν ερείπιο, Περιάνδρου 5 στην Πλάκα, ενώ όταν το είχα επισκεφθεί πριν πολλά χρόνια ήταν καλοδιατηρημένο και ωραιότατο. Η αναμνηστική πινακίδα έτοιμη να πέσει. Και το μνημείο του, γεμάτο σκουπίδια και ρυπαρό. Και φανταστείτε βρίσκεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Και το πατρικό του σπίτι που βρίσκεται στην Πάτρα, Κορίνθου 241, βγήκε στο σφυρί, αφού το άφησαν να ερημώνει, καθώς ούτε οι ιδιοκτήτες, ούτε η Πολιτεία ανέλαβε να το διασώσει ως μνημείο πνευματικής κληρονομιάς. Όσο για το Φιλολογικό Σαλόνι της Οδού Ασκληπιού, αυτό γκρεμίστηκε για να γίνει πολυκατοικία. 
Το σπίτι του Παλαμά στην Πλάκα ερείπιο
 
Η αναμνηστική πινακίδα στο σπίτι του Παλαμά στην Πλάκα έτοιμη να πέσει

Το πατρικό σπίτι του Παλαμά στην Πάτρα πωλείται

 
Το φιλολογικό σαλόνι της οδού Ασκληπιού δεν υπάρχει πια. Έγινε πολυκατοικία

Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει όλο και συχνότερα χαρακτηριστικά καταρρέοντος κράτους (failed state). Failed state ονομάζεται το κράτος που δεν μπορεί ή δεν θέλει να ασκήσει την εθνική του κυριαρχία και τις βασικές του λειτουργίες σε κάποια ή όλα τα εδάφη του. Η φράση συνήθως αναφέρεται σε εμπόλεμες καταστάσεις ή άναρχες δομές κρατών που έχουν καταρρεύσει. Αλλά όχι μόνο και όχι πια.
Όταν τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις βασικών προμηθειών που αντίστοιχες θα έβρισκε κανείς μόνο στα ιρακινά νοσοκομεία, πρόκειται για ένα failed state. Όταν σε λίγο καιρό τα σχολεία στις νέες περιφέρειες του Καλλικράτη δεν θα έχουν να πληρώσουν για τη συντήρηση ή τους μισθούς των καθηγητών, αυτό είναι επίσης ένδειξη ενός failed state. Και μάλιστα σ’ έναν τομέα (την εκπαίδευση) που θεωρείται ιστορικά μια από τις βασικότερες λειτουργίες του εθνικού κράτους.

Και δεν μιλάμε εδώ βέβαια για την αδυναμία φύλαξης των συνόρων, τα γκέτο που σχηματίζονται στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, τη γενικευμένη αδυναμία επιβολής των νόμων και της απόδοσης δικαιοσύνης.

Η Dexia, η τράπεζα που έχει δανείσει περί το 180% του ΑΕΠ του Βελγίου, έχει χρεοκοπήσει και το Βέλγιο ανέλαβε να καλύψει όλα τα χρέη της, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το Βέλγιο έρχεται και αυτό στην παρέα με τα κράτη που έχουν υπερβολικά χρέη. Καθώς η Dexia έχει δώσει σε δάνεια το 180% του ΑΕΠ της χώρας, κανείς δεν θα θεωρούσε διασφάλιση τη διαβεβαίωση του Βελγίου πως θα καλύψει τα χρέη. Γι' αυτό επιστρατεύτηκε και η Γαλλία που είπε πως εγγυάται κι αυτή για την κρατικοποίηση και πως τα ομόλογα και οι άλλες υποχρεώσεις της τράπεζας θα πληρωθούν με χρήματα των φορολογουμένων στο 100% της αξίας τους.
Αλλά βάζω στοίχημα πως το χρεοκοπημένο Βέλγιο δεν θα μετατραπεί σε failed state. Οι υπάλληλοι των Βρυξελλών θα συνεχίσουν να έχουν μετρό και λεωφορεία, τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δασκάλους και βιβλία, τα νοσοκομεία να εξυπηρετούν τους ασθενείς και όλα αυτά που θεωρούμε απλές αυτονόητες κατακτήσεις του πολιτισμού μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Αλλά πώς το είπες εσύ, σκεφτικέ ποιητή;
    Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα,
ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι,
κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα,
των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι.

Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι,
Και Μαμμωνάδες βάρβαροι, και χαύνοι λεβαντίνοι•
Λύκοι, κοπάδια, οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι
Κι οι χαροκόποι αδιάντροποι, και πόρνη η Ρωμιοσύνη!

Από το "Η Πολιτεία και η Μοναξιά", 1912.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...