Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

87 - Ο χρυσός δράκων του Βυζαντίου


Ο βασιλιάς Sigurd I Magnusson (γεν. 1090 – 26 Μαρτίου 1130), γνωστός επίσης ως Sigurd ο Σταυροφόρος, ήταν βασιλιάς της Νορβηγίας από το 1103 ως το 1130. Η περίοδος της βασιλείας του θεωρείται από τους ιστορικούς ως η χρυσή εποχή του μεσαιωνικού βασιλείου της Νορβηγίας.


Ο Sigurd ο Σταυροφόρος σε φανταστική απεικόνιση.
Ηγήθηκε νορβηγικής σταυροφορίας προς υποστήριξη του Λατινικού Βασιλείου της Ιερουσαλήμ που ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα της Πρώτης Σταυροφορίας. Με τα καράβια του και τους Βίκινγκς θα φτάσει δια θαλάσσης ως τους Αγίους Τόπους. Εκεί θα περάσει κάμποσο καιρό στην Ιερουσαλήμ, θα βαπτιστεί στον Ιορδάνη ποταμό και θα καταλάβει την πόλη της Σιδώνας που βρισκόταν στα χέρια των Φατιμιδών Αράβων (5 Δεκεμβρίου 1110).
Η πορεία της νορβηγικής σταυροφορίας των Βίκινγκς.
Μετά την επιτυχία του αυτή θα σαλπάρει για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα γίνει ασμένως δεκτός από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό. Προς τιμήν μάλιστα του επισκέπτη του, ο Αλέξιος θα ανοίξει τη Χρυσή Πύλη, από όπου θα περάσει ο Sigurd έφιππος εν μέσω των πολεμιστών του.
Ο Αλέξιος Α' ο κομνηνός σε μικρογραφία χειρογράφου.

Η Χρύση Πύλη, όπως είναι σήμερα. Κλειστή.

Πριν φύγει από την Κωνσταντινούπολη, ο Sigurd θα δώσει όλα του τα πλοία και πολλούς από τους θησαυρούς του στον Αλέξιο. Πολλοί μάλιστα από τους άνδρες του θα παραμείνουν εκεί ως μέλη της αυτοκρατορικής φρουράς των Βαράγγων. Ο ίδιος, με άλογα και θησαυρούς που αντιδωρήθηκαν από τον αυτοκράτορα Αλέξιο, θα επιστρέψει δια ξηράς στη Νορβηγία.
Σχεδιαστική απεικόνιση Βαράγγων με τα όπλα τους.
Ένα από τα δώρα του Sigurd προς τον Αλέξιο ήταν ένας τεράστιος ορειχάλκινος δράκος σε σχήμα πλοίου των Βίκινγκς που τον είχε στην πρύμνη του καραβιού του. Ο δράκος αυτός θα τοποθετηθεί αρχικά στο παλάτι του Βουκολέοντος και αργότερα για πολλά χρόνια στον τρούλο της Αγίας Σοφίας.

Το 1204, ο κόμης της Φλάνδρας Βαλδουίνος ο ένατος, μετέπειτα πρώτος Λατίνος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους σταυροφόρους της Τετάρτης Σταυροφορίας, θα τον κατεβάσει από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας και θα τον στείλει στην πατρίδα του, τη Φλάνδρα.
Εκεί θα βρεθεί αρχικά στην Bruges και από το 1382 στη Γάνδη (Ghent), όπου και θα τοποθετηθεί στην κορυφή του πύργου του ρολογιού της πόλης (Belfort van Gent), συμβολίζοντας την ανεξαρτησία της. Τα πρόσφατα μάλιστα χρόνια, κατέβηκε για συντήρηση, επιχρυσώθηκε και επανατοποθετήθηκε στο ίδιο σημείο.

Προς τιμή μάλιστα του δράκου παράγεται και η μπύρα Gulden Draak (Χρυσός Δράκος) της οικογενειακής ζυθοποιίας Van Steenberge. Η ιδιαίτερη αυτή μπύρα, ζυμωμένη με μαγιά σαμπάνιας και κρασιού και με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (10,5%), είναι μία πολυβραβευμένη μπύρα - θρύλος που, από το 1998, τής έχει απονεμηθεί ο τίτλος "Η Καλύτερη Μπύρα του Κόσμου" από τον ανεξάρτητο οργανισμό American Tasting Institute (ChefsBest). Και όπως είναι φυσικό, έχει φανατικούς φίλους σε όλη την υφήλιο, χάρη στο άρωμα και στη μοναδικότητα της γεύσης της.

Και να τώρα που κάθομαι τυχαία στην πλατεία της Γάνδης πίνοντας Gulden Draak και κοιτώ προς τα πάνω προς τον πύργο του ρολογιού μια ηλιόλουστη μέρα. Και έρχεται το Βυζάντιο πετώντας με τον δράκοντα κατευθείαν πάνω μου και μου δίνει μια στο κεφάλι!

Είδηση στην εφημ. Αθηνά, το έτος 1853.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...