Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

61 - Parkour ή η τέχνη της φυγήςParkour ή η τέχνη της φυγής είμαι μία μη-ανταγωνιστική σωματική δραστηριότητα που έχει ως στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε κάποιο διαφορετικό σημείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες. Η δραστηριότητα αυτή περιλαμβάνει τρέξιμο, άλματα, αναρρίχηση και υπερπήδηση εμποδίων, φυσικών και τεχνητών, όπως βράχια, τοίχοι, πεζούλια, κάγκελα κτλ. Οι μαθητές του παρκούρ ονομάζονται traceurs (θηλ. traceuses).


Το Parkour καθιερώθηκε από τον David Belle τη δεκαετία του '80, και ως γενέτειρά του θεωρείται η Lisses, ένα προάστιο του Παρισιού. Εμπνευστής του Parkour, ωστόσο, είναι ο πατέρας του David, ο Raymond Belle, βιετναμέζικης καταγωγής, στρατιώτης και πυροσβέστης. Ο όρος Parkour προκύπτει από το Parcours du Combattant, ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου μετ’ εμποδίων.
Το Parkour "γέννησε" το Free Ρunning που είναι περισσότερο ακροβατικό. Ο free runner προπονείται ώστε να μπορεί να κινείται ελεύθερα στο περιβάλλον, αστικό ή μη, και να μπορεί να εκφράζει τον εαυτό του μέσω της διάδρασης με τα διάφορα αντικείμενα του χώρου.
Ας δούμε μερικά βιντεάκια:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...