Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

37 - Βέλγιο ή οι χαμηλοί τόποι


 
Στο βιβλίο του Βαρδαλάχου Kωνσταντίνου (1775 - 1830) Μαθήματα δια τους Παίδας, τόμος τρίτος, περίοδος τέταρτη, που διδασκόταν σε κάποια ελληνικά σχολεία ως μάθημα ιστορίας, και εκδόθηκε στην Οδησσό το 1830, μαθαίνουμε τα εξής τρία για την ιστορία του Βελγίου:
   
 


Το 1815 ενσωματώνεται το "Βέλγιο" <δηλαδή η Φλαμανδική Δημοκρατία και η Πριγκηπική-Επισκοπή της Λιέγης> στην Αυστριακή Ολλανδία και δημιουργούν το Ηνωμένο βασίλειο της Ολλανδίας. Είναι η λεγόμενη Ολλανδική περίοδος στην ιστορία του Βελγίου. Το 1830 θα επαναστατήσουν οι Βρυξέλλες και θα γίνουν ανεξάρτητο βασίλειο (περισσότερα εδώ). 

Το 1816 ο βασιλιάς Γουΐλιαμ ο 2ος (εδώ), Ολλανδός με γερμανικές ρίζες, θα παντρευτεί την Άννα Παύλοβνα της Ρωσίας (εδώ), μέλος της αυτοκρατορικής τσαρικής οικογένειας, αλλά γερμανικής καταγωγής.

Το ίδιο έτος, αναδιοργανώνεται η Ακαδημία Επιστημών στις Βρυξέλλες (εδώ).

Σκεφθείτε τώρα ότι το βιβλίο εκδόθηκε το 1830 στην Οδησσό, αλλά προφανώς γράφτηκε νωρίτερα (ίσως κοντά στο 1820, αφού ο συγγραφέας έπρεπε να μαζέψει συνδρομές για να εκδώσει το βιβλίο του και εξάλλου απεβίωσε το 1830), ότι διδασκόταν σε ελληνικά σχολεία της τσαρικής Ρωσίας (το συνάγουμε από τον κατάλογο των συνδρομητών που βρίσκεται στο τέλος του βιβλίου) και ότι παρουσίαζε σε παιδιά την ιστορία των εθνών με περιληπτικό τρόπο.

Γιατί να διάλεξε άραγε αυτά τα γεγονότα για τους χαμηλούς τόπους;

Το Ηνωμένο Βασίλειο της Ολλανδίας δημιουργήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής (Βρετανία, Αυστρία, Πρωσία, Ρωσία), που αφού νίκησαν τον Ναπολέντα στο Βατερλώ το 1815, αποφάσισαν στο Συνέδριο της Βιέννης να δημιουργήσουν ένα κράτος ταμπόν (buffer state) ανάμεσα στη Γαλλία και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης. Ήταν σημαντικό πολιτικό γεγονός στην εποχή του συγγραφέα.

Ο γάμος της Άννας Παύλοβνας της τσαρικής Ρωσίας με τον βασιλιά Γουΐλιαμ
τον 2ο  ήταν επίσης σημαντικό κοινωνικό γεγονός με πολιτικές προεκτάσεις για τους υπηκόους της τσαρικής Ρωσίας, όπως ήταν ο συγγραφέας και οι πιθανοί αναγνώστες του βιβλίου.

Αλλά η αναδιοργάνωση της Ακαδημίας Επιστημών και Φιλολογίας στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να ήταν σημαντικό γεγονός για την εποχή. Βέβαια η Ακαδημία ήταν κλειστή από το 1794, όταν κατακτήθηκε το Βέλγιο από τη Γαλλία, αλλά το γεγονός της αναδιοργάνωσής της δεν άφησε παρά ελάχιστα ιστορικά ίχνη. Ήταν άραγε ο καϋμός του συγγραφέα που τα άλλα έθνη προόδευαν με τις Ακαδημίες τους, ενώ το  ελληνικό γένος ήταν ακόμα στην πλειονότητά του σκλαβωμένο και αμαθές, όπως έλεγαν;

Νομίζω ότι αυτές οι τρεις επιλεγμένες ειδήσεις για την ιστορία του Βελγίου, ενός κράτους ταμπόν, που ο βασιλιάς του έκανε ένα καλό γάμο και με μια Ακαδημία που ξανανοίγει με ένα ταρατατζούμ, ειδήσεις που βρίσκουν τη θέση τους σ' ένα ελληνικό βιβλίο προορισμένο για διδασκαλία παιδιών σε μέρη της Κριμαίας και των περιοχών της Αζοφικής θάλασσας, 
είναι τελικά π ο λ λ έ ς, ενώ καταρχάς φαίνονται λίγες!Από τον κατάλογο των φιλόμουσων συνδρομητών

Η Νίζνα της τσαρικής Ρωσίας (εδώ)

Οι τάφοι των Ζωσιμάδων στο ελληνικό κοιμητήριο της Νίζνας

Το σπίτι του Αχιλλέα Αλφεράκη στο Ταγκαρόγκ (εδώ)

Η ελληνική εκκλησία στο Ταγκαρόγκ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...