Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

35 - Ο πιο καλός ο μαθητής

Ο Γιώργος Ζαμπέτας παιδί


Ο πιο καλός ο μαθητής. Το θρυλικό τραγούδι όλων των ελλήνων μαθητών, όπου γης.
   

Στίχοι ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Τσάντας. Μουσική ο Γιώργος Ζαμπέτας.

Ο μαθητής

Ένα καιρό που μ’ έστελνε
η μάνα μου σχολείο ω! ω! ω! ω!
κι ο δάσκαλος μου μ’ έβαζε
στο πρώτο το θρανίο

Ο πιο καλός ο μαθητής
ήμουνα εγώ στη τάξη ω! ω! ω! ω!
κι οι δάσκαλοι μου με είχανε
μη βρέξει και μη στάξει

Πάντοτε στο τετράδιο
βαθμό έπαιρνα δέκα ω! ω! ω! ω!
κι αν στη ζωή πήρα μηδέν
τα φταίει μια γυναίκα

Στον έλεγχο διαγωγή
είχα κοσμιωτάτη ω! ω! ω! ω!
κι όμως οι συναναστροφές
μου βγάλανε το μάτι

Πρωτοηχογραφήθηκε το 1961, με τον Μανώλη Καναρίδη, χωρίς να γίνει ιδιαίτερα γνωστό. Tο 1964, ο Τάκης Λαμπρόπουλος, ακούγοντάς το στο πάλκο από τον ίδιο τον Γ. Ζαμπέτα, του ζητά να το ηχογραφήσει "με τον τρόπο που το λέει στο μαγαζί". Έτσι πραγματοποιείται μια κλασική πλέον ηχογράφηση, με τη συμμετοχή πέντε μπουζουκιών και χορωδία την οποία αποτελούν οι: Γ. Μπιθικώτσης, Μ. Χιώτης, Μ. Λίντα, Π. Πάνου, Κ. Γκρέυ, Γ. Λύδια, Μ. Αγγελόπουλος, Π. Γαβαλάς, Ρ. Κούρτη και Α. Ρεπάνης (Σχόλιο στο ένθετο του CD "Γιώργος Ζαμπέτας - Ο πιο καλός ο ... δάσκαλος" που κυκλοφόρησε το 1998 μαζί με το τεύχος 38 του περιοδικού "Δίφωνο").Για μια πιο αναλυτική περιγραφή της ηχογράφησης του 1964 βλέπε το βιβλίο της Ιωάννας Κλειάσιου «Βίος και πολιτεία Γιώργου Ζαμπέτα - Και η βρόχα έπιπτε ... στρέιτ θρου"» (Εκδόσεις ντέφι, Αθήνα, 7η έκδοση, 1997), σσ. 259 - 262.
 


Η πρώτη εκτέλεση σε δίσκο βινυλίου της Columbia.
 


Επίσης συμπεριλήφθηκε και σε άλλους δίσκους, όπως στον δίσκο "Ο Άραψ ... και έτερα άσματα" (1978).


 Το τραγούδι παρουσιάστηκε, πριν να ηχογραφηθεί σε βινύλιο, και στη θρυλική ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη "Τα κόκκινα φανάρια" του 1963. Εκτυφλωτική η Τζένη Καρέζη στο απόσπασμα που ακολουθεί (από 1:06'), ενώ ο Ζαμπέτας μιμείται στο ντύσιμό του μαθητή της εποχής, με κοντό παντελονάκι, σακάκι, άσπρο πουκάμισο, καπέλο με κουκουβάγια και σάκα.Ξαναπαρουσιάζεται στην ταινία του  Κώστα Ανδρίτσου "Ο πιο καλός ο μαθητής" του 1968 με τον Ντίνο Ηλιόπουλο.Εδώ η αυθεντική εκτέλεση του Ζαμπέτα με τα 5 μπουζούκια και τη χορωδία.


Το τραγούδι εκτελέστηκε σε πρωτότυπες ερμηνείες ακόμα από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τους Magic de Spell. Εδώ η πρωτότυπη ροκ εκτέλεση των Magic de Spell.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...