Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

23 - Το συρτάκι

 
Tο συρτάκι δεν είναι ελληνικός παραδοσιακός χορός. Η μουσική του γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη και χορογραφήθηκε από τον Γιώργο Προβιά το 1964 για τις ανάγκες της ταινίας "Zorba the Greek". Βασίζεται σε μουσικά μέτρα 4/4 και στα γρηγορότερά του μέρη σε 2/4. Τα μουσικά μέτρα αυτά είναι χαρακτηριστικά της δυτικο-ευρωπαϊκής μουσικής, αλλά όχι της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.Η χορογραφία του βασίστηκε σε κινήσεις του χασάπικου, αλλά στο πιο γρήγορο. Ονομάστηκε συρτάκι από τους "συρτούς" χορούς (σε αντιδιαστολή με τους "πηδηχτούς"), αλλά η χορογραφία του τελικά περιλαμβάνει και τους δύο τύπους.
  

22 - Φοβάμαι τις αράχνεςΠολλοί άνθρωποι φοβούνται τις αράχνες. Δεν ξέρω τι τους φοβίζει περισσότερο στις αράχνες. Ο τρόπος που κινούνται έτσι ξαφνικά, γρήγορα, ή ο ιστός τους; Δεν είναι πάντως καθόλου επικίνδυνες και μάλιστα έχουν εμπνεύσει ένα θετικό πρότυπο ήρωα. Τον Spiderman.
      
Ο ποιητής Σταύρος Ζαφειρίου έγραψε ένα ωραίο ποίημα σε μουσική του Πάρη Παρασχόπουλου, κάνοντας μια μεταφορά πάνω σε μια αράχνη και τον ιστό της. Το ποίημα βρίσκεται στην ποιητική του συλλογή Η άτροπος των ημερών. Προτείνω να το ακούσετε από τον ίδιο τον ποιητή, πριν να το διαβάσετε (εδώ).
  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...