Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

23 - Το συρτάκι

 
Tο συρτάκι δεν είναι ελληνικός παραδοσιακός χορός. Η μουσική του γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη και χορογραφήθηκε από τον Γιώργο Προβιά το 1964 για τις ανάγκες της ταινίας "Zorba the Greek". Βασίζεται σε μουσικά μέτρα 4/4 και στα γρηγορότερά του μέρη σε 2/4. Τα μουσικά μέτρα αυτά είναι χαρακτηριστικά της δυτικο-ευρωπαϊκής μουσικής, αλλά όχι της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.Η χορογραφία του βασίστηκε σε κινήσεις του χασάπικου, αλλά στο πιο γρήγορο. Ονομάστηκε συρτάκι από τους "συρτούς" χορούς (σε αντιδιαστολή με τους "πηδηχτούς"), αλλά η χορογραφία του τελικά περιλαμβάνει και τους δύο τύπους.
  

   
Η επιτυχία του χορού και της μουσικής (αλλά και της ταινίας) ήταν τεράστια. Ο Άντονι Κουίν, ταυτίστηκε τόσο πολύ με το ρόλο του Ζορμπά, ώστε προς τιμήν του, η γενέθλιος πόλη του, η Chihuahua, στο Μεξικό, του ανήγειρε μεταθανάτιο μνημείο στο οποίο ο Άντονι Κουίν χορεύει συρτάκι.

Λυπηρό είναι που η ελληνική πολιτεία δεν τίμησε τον Άντονι Κουίν όσο θά' πρεπε, αφού κατάφερε να τον πικράνει γιαι θέματα έκτασης γης που ο Άντονι Κουίν είχε αγοράσει στη Ρόδο το 1960 (εδώ και εδώ).

Η αυθεντική σκηνή με το συρτάκι
από την ταινία "Ο Ζορμπάς"
 
Ο  Άντονι Κουίν, γέροντας πια, χορεύει συρτάκι
σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη (δες 2:21΄)

Στο παγκόσμιο διαδίκτυο θα βρεις σε πολλά βιντεάκια να χορεύουν συρτάκι, αλλά από αυτά που κυκλοφορούν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα έχουν τα παρακάτω: 

Συρτάκι από ιθαγενείς aboriginal της Αυστραλίας

Εμπνευσμένη χορογραφία από παιδική ομάδα
χορού στον Καναδά. Το τέλος απογειωτικό!

Το συρτάκι θα μείνει αθάνατο, όσο υπάρχουν άνθρωποι που χορεύουν. Και όσο για τον Άντονι Κουίν, εμείς θα τον θυμόμαστε περισσότερο για την ταινία του ο Βαραββάς ......και ίσως να ρίχνουμε και μια ματιά στο καλλιτεχνικό του έργο, εκτός του κινηματογράφου (εδώ), ως είδος μνημοσύνου για την μεγάλη του ψυχή!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...